Mire se vini ne Forumin Islam Bujanoci
Lusim Allahun s.v.t qe te keni dobi nga vizita juaje
Regjistrohu ose Identifikohu
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue. 
PORTALIForumGalleryKërkoRegjistrohuidentifikimi

 

 Njoftim i shkurtër me dijetarin Muhammed Husejn Ja'kub .

Shko poshtë 
AutoriMesazh
Admin
Administratore
Administratore
Admin

Numri i postimeve : 846
Join date : 03/06/2009
Age : 36

Njoftim i shkurtër me dijetarin Muhammed Husejn Ja'kub . Empty
MesazhTitulli: Njoftim i shkurtër me dijetarin Muhammed Husejn Ja'kub .   Njoftim i shkurtër me dijetarin Muhammed Husejn Ja'kub . Icon_minitimeThu Feb 03, 2011 9:11 pm

Njoftim i shkurtër me dijetarin Muhammed Husejn Ja'kub . ImagesAi është thirrësi i njohur, edukuesi i gjeneratave të reja Ebul Ala Muhammed ibën Husejn ibën Ja’kub. Në fshatin El Mu’temidijje në krahinën El Xhize në Egjipt në vitin 1375 H është lindur ky njeri. I ati i tij ka qenë prej thirrësve të njohur në fshatin e tij, me moral të lartë, i butë dhe i dashur tek banorët e fshatit. Ka qenë i njohur edhe me rolin e pajtuesit në problemet që ndodhnin mes banorëve të fshatit.

Nën përkujdesjen e këtij njeriu i rrit dhe u edukua shejhu ynë Muhammedi, Allahu e nderoftë në dynja dhe ahiret. Pas diplomimit në Fakultetin e mësimdhënësve udhëtoi në Arabinë Saudite për të përfituar dituri dhe këtë periudhë (1401H-1405H) shejhu konsideron si fillim i vërtetë në kërkim të diturisë së dobishme. Pas qëndrimit në Arabinë Saudite shejhu u kthye në vend por mbeti në lidhje të forta me dijetaret e Arabisë Saudite, të cilët i vizitonte shpesh. Pasi është kthyer në Egjipt e ka mësuar përmendsh Kur’anin dhe ka punuar në Qendrën Informatike mbi Sunnetin, që ishte qendra e parë që punoi në vendosjen e haditheve pejgamberike në kujtesën kompjutorike . Gjatë punës në këtë vend i është mundësuar kontakti me librat e hadithit gjë që dukshëm ndikoi në zgjerimin e diturisë së tij mbi librat e traditës pejgamberike.. Librat, që pas Kuranit dhe librave të hadithit ndikuan në formimin e tij janë librat e Ibën Xheuzit (Sajdul Hatir dhe Et-Tebsire), të Shejhul Islamit Ibën Tejmije (El Fetava), të tij Ibën Kajjimit (Medarixhus-Salikin dhe Tarikul Hixhretejn) si dhe vepra voluminoze e imam Dhehebiut (Sijer A’lamin Nubela).

Mësuesit e tij:

Al-lameja Abdul Aziz Ibën Baz tek i cili mësoi prej (1402H-1405H). Librat që i mësoi para tij ishin Fet’hul Bari, Sahih Muslim, El Akidetu Tahavijje, Fethul Mexhid dhe Tefsiri i Ibën Kethirit. Ka mbetur në kontakt me të deri në fund të jetës së tij në vitin 1420 H.

Al-lameja Muhammed ibën Salih El Uthejmin tek i cili qëndroi gjashtë muaj në vitin 1410 H. Librin të cilin e mësonte ishte sherh Zadul Mustekni’.

Shejh Abdullah ibën Ku’udi te cilin e vizitonte shpesh në shtëpinë e tij dhe i dëgjonte humbet në xhaminë e tij

Shejh Abdullah ibën Gudejjani para të cilit lexoi librin El Kavaid të Ibën Rexhebit.

Shejh Abdullah ibën Abdur-Rahman ibën Xhibrini tek i cili vazhdoi mësimet gjashtë muaj në librat Fet-hul Mexhid dhe Zadul Mustekni’.

Shejh Muhammed ibën Muhammed el Muhtar Esh-Shenkiti tek i cili mësoi një pjesë të librit Umdetul Ahkam.

Shejh Abdullah ibën Muhammed El Emin Esh-Shenkiti me të cilin udhëtoi një javë dhe tha se ka përfituar shumë nga zemërbardhësia.

Shejh Atijje Salim tek i cili mësoi librin Sherhul Verekat në lëminë e Usulit.

Shejh Ebu Bekr El Xhezairi tek i cili dëgjonte ligjërata në lëmin e tefsirit

Shejh Abdul Kadir Shejbetul Hamd në lëminë e tefsirit

Shejh Usame ibën Muhammed ibën Abdul Adhim nga i cili përfitoi më shumë në lëmin e edukimit dhe pastrimit të shpirtit Tezkijje. Para tij lexoi dhe dëgjoi komentimet e librave të Ibën Kajjimit

Shejh Rexhai El Misri El Mekkij para të cilit lexoi librin Sherhus-Sunne të Imam Begaviut.

Shejh Abdul Muhsin El Abbad

Al-lameja Muhammed Nasirud-din El Albani të cilin e ka takuar gjatë haxhxhit.

Shejh Mukbil ibën Hadi El Vadi’ij të cilin e ka takuar në Medine.

Në Egjipt shpesh herë takohet me kolegët e tij për të përfituar bashkërisht njohuri të reja. Të gjithë këta ai i konsideron mësues. Ata janë: Muhammed Safvet Nurud-din, Ebu Ish’hak El Huvejni, Muhammed ibën Ismail El Mukdim, Muhammed Hassani dhe Ebu Dherr El Kalmunij.

Veprimtaria e tij:

Është autor i disa librave:

• Kejfe Etubu i cili ka përmbledhur disa këshilla prej librit Medarixhus-salikin

• Tehdhib gidhail Elbab li Sefarinij - i cili ka përmbledhur disa këshilla që kanë të bëjnë me sunnetet e harruara në këtë kohë

• Ila huda i’tina - ligjërata mbi devijimit i cili është përhapur shumë në këtë kohë dhe mbi rrugën e udhëzimit

• El Uhuvetu Ejjuhel Ihve – mbi dukurinë e armiqësisë mes myslimanëve dhe mënyrën e shërimit të saj

• Sifatu Uht el multezime – mbi cilësitë e motrës muslimane

• El Kavaid El xhelijje litehalusi min el adetis-sirrije – për problemin e masturbimit dhe shërimit prej tij

• Harbut-Ted-hin – për problemin e duhanit

• Ja tarikes-salati – për namazin rëndësinë e tij dhe mëkati i atij që e le namazin

• El Xhiddije fil Iltizam – për seriozitetin dhe vendosmërinë në pasimin e rrugës së drejtë

• Hutbet e përmbledhura

• Muntalekat Talebil ilm – mbi vlerën e diturisë dhe mënyrën e përfitimit të njohurive të reja

• Emradul Umme – problemet e Ummetit dhe zgjidhja e tyre.

Në përgatitje të sipër janë edhe disa libra me tituj të ndryshëm.

Në aspektin e audio ligjëratave janë shumëzuar ligjërata me tituj të ndryshëm dhe janë prej kasetave më të kërkuara për dëgjim në botën Islame për shkak të elokuencës dhe mënyrën e prezantimit. Në shqip shumë herë është ri-publikuar audio kaseta e tij e njohur me titullin "Pse nuk falesh?"

Një projekt janë edhe video ligjëratat e tij në kanalet satelitore të ndryshme siç janë Rahme, Nas, Mexhd dhe shumë tjerë.

Në veprimtarinë e tij si thirrës vend të rëndësishëm ka edhe udhëtimi në vende të ndryshme me qëllim të thirrjes. Ka vizituar Sh.B. A-të, Suedinë, Spanjën, Zvicrën, Marokun, Katarin, Emiratet, Kuvajtin dhe Arabinë Saudite.

Shejhu është aktualisht jeton dhe vepron në Egjipt. Allahun e lusim që të ruaj shejhun tonë nga gjitha dëmet e dynjasë dhe ta shpërblen me Xhennetul Firdeus. Amin.

Talha KurtishiNjoftim i shkurtër me dijetarin Muhammed Husejn Ja'kub . Logo_r14
Mbrapsht në krye Shko poshtë
http://www.bujanoci.org
 
Njoftim i shkurtër me dijetarin Muhammed Husejn Ja'kub .
Mbrapsht në krye 
Faqja 1 e 1

Drejtat e ktij Forumit:Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
 :: Rregullorja :: Temat per portal-
Kërce tek: