Mire se vini ne Forumin Islam Bujanoci
Lusim Allahun s.v.t qe te keni dobi nga vizita juaje
Regjistrohu ose Identifikohu
Mire se vini ne Forumin Islam Bujanoci
Lusim Allahun s.v.t qe te keni dobi nga vizita juaje
Regjistrohu ose Identifikohu
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

PORTALIForumGalleryKërkoLatest imagesRegjistrohuidentifikimi

Normat e kërkimit të lejes

Shko poshtë 
AutoriMesazh
EBU SUFJANI

EBU SUFJANI

Numri i postimeve : 18

Normat e kërkimit të lejes Empty
MesazhTitulli: Normat e kërkimit të lejes   Normat e kërkimit të lejes Icon_minitimeFri Jul 31, 2009 2:48 am

Transmetohet nga Ebi Seid Huderiu (Allahu qoftë i kënaqur me të!) se ka thënë: “Isha në një mexhlis të ensarëve, kur papritmas erdhi Ebu Musa Eshariu, i cili dukej si i frikësuar dhe tha: Kam kërkuar leje (trokitur) nga Omeri për të hyrë tri herë dhe nuk më është përgjigjur, pastaj jam kthyer. Omeri më tha se çfarë të pengoi që u ktheve (dhe nuk prite)? Unë i thash se kërkova leje tri herë dhe nuk më është lejuar, prandaj u ktheva, për arsye se profeti (salallahu alejhi ue selem) ka thënë: “Nëse ndonjëri nga ju kërkon leje (tri here) dhe nuk i lejohet atij, le të kthehet”. Omeri më tha: “Për Zotin, do të më sjellësh argument për këtë që thua.” Prandaj, a ka në mesin tuaj ndonjë që e ka dëgjuar këtë hadith nga Profeti (Bekimi dhe paqja qofshin mbi të!)? Ubej ibën Kabi i përgjigjet: “ Për Zotin, nuk do të ngrihet ndonjëri për të dëshmuar për këtë hadith, vetëm se më i vogli nga ne.” Unë (thotë transmetuesi) isha më i vogli në tubim dhe u ngrita e i tregova Omerit se Profeti (Bekimi dhe paqja qofshin mbi të!) e ka thënë këtë hadith”. (Transmeton Buhariu, Muslimi, Ebu Daudi etj.)

Komenti i hadithit

Nga ky hadith nxjerrim një normë të rëndësishme rreth kërkimit të lejes që për fat të keq shumë nga muslimanët nuk i përmbahen.

Derisa Ebu Seid Huderiu ishte në një tubim të ensarëve, vjen Ebu musa Eshariu dhe tregon se kërkoi leje për të hyrë tek Omeri tri here, por ishte i zënë në ndonjë punë nuk arriti t’i japë leje për të hyrë menjëherë.

Duke e patur parasysh Ebu Musa hadithin e Profetit “Nëse ndonjëri nga ju kërkon leje (tri here) dhe nuk i lejohet atij, le të kthehet.” ai u kthye, mirëpo Omeri kur kuptoi se Ebu Musa ka shkuar, kur e takon më pas e pyet shkakun se pse ka shkuar dhe nuk ka pritur derisa omeri t`i përgjigjet. Ebu Musa ia tregoi hadithin për të cilin Omeri nuk e kishte dëgjuar më parë, prandaj iu duk i çuditëshëm hadithi dhe kërkoi nga ai që të sjellë dikë që do të dëshmojë për këtë hadith.

Ebu Musa i pyeti njerëzit që ishin në tubim i frikësuar nga kërkesa e Omerit se a e ka dëgjuar dikush këtë hadith, që të dëshmoj tek Omeri.

Ubej ibën Kabi që ishte më i respektuari i tubimit u betua se për këtë do të dëshmoj më i vogli nga ata për të treguar se ky hadith është i njohur te të gjithë, prandaj Ebu Seidi që ishte më i vogli në tubim shkon dhe dëshmon.

Dobitë nga hadithi

1. Nga hadithi kuptojmë se në shtëpitë e banura nuk lejohet të hyhet pa kërkuar leje nga banorët.

2. Kërkimi i lejes bëhet tri here (me trokitje apo rënie të ziles) dhe nuk lejohet të bëhet më shumë, përveç në raste të domosdoshme.

3. Nuk lejohet të insistojmë në kërkimin e lejes te dera, por nëse pronari nuk është në gjendje të na takojë, atëherë kthehemi duke patur mirëkuptim.

4. Kërkimi i dëshmisë nga Omeri nuk ishte për shkak se nuk i besonte Ebu Musës, apo se e akuzonte për gënjeshtër, por ai dëshironte të vërtetohej nga kjo thënie që nuk e kishte dëgjuar më parë dhe ta mësojë umetin se është e nevojshme të vërtetohen në saktësinë e haditheve që transmetohen nga Profeti (salallahu alejhi ue selem).
Mbrapsht në krye Shko poshtë

Normat e kërkimit të lejes
Mbrapsht në krye 
Faqja 1 e 1
 Similar topics
-
» Video ligjerat ''Ndalimi i kërkimit te ndihmes nga te tjeret ne kohe veshtiresi'' Rexheb Memishi

Drejtat e ktij Forumit:Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
 :: Hadith-
Kërce tek: