Mire se vini ne Forumin Islam Bujanoci
Lusim Allahun s.v.t qe te keni dobi nga vizita juaje
Regjistrohu ose Identifikohu
Mire se vini ne Forumin Islam Bujanoci
Lusim Allahun s.v.t qe te keni dobi nga vizita juaje
Regjistrohu ose Identifikohu
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

PORTALIForumGalleryKërkoLatest imagesRegjistrohuidentifikimi

Pastrimi i vetvetes

Shko poshtë 
AutoriMesazh
Admin
Administratore
Administratore
Admin

Numri i postimeve : 846

Pastrimi i vetvetes Empty
MesazhTitulli: Pastrimi i vetvetes   Pastrimi i vetvetes Icon_minitimeTue May 25, 2010 10:01 pm

Pastrimi i vetvetes Ft3sgShekik ibn Ibrahim rahimehullah, ka thënë: “Njerëzve u mbyllet porta e suksesit për shkak të gjashtë gjërave:

1.Preokupimi me mirësitë duke harruar falënderimin;

2.Vullneti për nxënien e diturisë duke braktisur veprat;

3.Kryerja e mëkateve dhe vonesa e pendimit;

4.Mashtrimi i vetes në shoqërimin me njerëzit e devotshëm pa i ndjekur ata në vepra të mira;

5.Dynjaha u ka kthyer shpinën kurse ata rendin pas saj;

6.Ahireti u vjen përballë duke u afruar, kurse ata i shmangen.

Ndërsa unë them se: Origjina e gjithë kësaj bazohet te mungesa e inkurajimit dhe kërcënimit, te bindja e dobët, te dituria e cekët, te poshtërimi dhe nënçmimi i vetes dhe shkëmbimi i diçkaje të pavlerë me diçka të lartë e të çmuar, sepse në të kundërt, shpirto po të ishte fisnik e i madh, nuk do ta pranonte të vihej aq poshtë.

Burimi i të gjitha të mirave është në dorë të Allahut, në suksesin që Ai jep dhe në dëshirën e Tij, te fisnikëria e shpirtit, çiltërsia dhe shpirtmadhësia, ndërsa burimi i çdo të keqeje qëndron te pikë[llimi, te shpirtvogëlsia dhe shpirtngushtësia.

Allahu i Laretësuar thotë: “Vërtetë, kushdo që e pastron shpirton, do të shpëtojë, ndërsa kushdo që e shtyp atë (me pun të këqija), do të dështojë”. (Shems, 9-10), do të thotë se ka shpëtuar ai që rrit, kultivon dhe shumon të mirat e shpirtit nëpërmjet bindjes ndaj Allahut, ndërsa ka dështuar ai që e shtyp dhe e ngushton me mëkate ndaj Allahut.

Shpirtrat fisnikë pajtohen vetëm me gjërat më të mira, më të dobishme dhe me ato, fundi i të cilave është i lavdishëm, ndërsa shpirtrat e ulët vërtiten rreth gjërave të ulëta dhe bien në to ashtu sikurse miza që bie në çdo mbeturinë.

Një shpirt fisnik e i lartë nuk e pranon padrejtësinë, imoralitetin, hajninë, tradhtinë, mashtrimin, sepse ai është më i lartë e më madhorë sa t’i pranojë këto.

Ndërsa një shpirt i përdhosur, i vogël e i ulët shkon në kah të kundrtë me të parin. Secili shpirt priret kah ajo me të cilën përshtatet dhe përputhet me natyrën e tij. Këtë domethënie kanë edhe fjalët e Allahurt të Lartësuar: “Thuaj:”Çdokush sillet (punon) sipas mënyrës së vet”. (Isra, 84), pra sipas asaj që i shikon e i përshtatet. Punon sipas mënyrës së vet që i përshtatet moralit dhe principeve të tij. Secili ecën në rrugën e tij, në drejtimin e tij, në principet e tij, me të cilat është ambientuar dhe në të cilat është krijuar.

Ndërsa një i prishur vepron sipas metodës së tij duke iu përgjigjur mirësive me mëkate dhe duke ia kthyer shpinën Bamirësit. Po kështu edhe besimtari vepron sipas mënyrës së tij duke e falënderuar Bamirësin, duke i shprehur dashurinë dhe lavdërimin, duke kërkuar t’i afrohet Atij, duke ndjerë turp prej Tij, duke ndjerë mbikëqyrjen dhe madhështinë e Tij.

Ibn Kajjim, El-Feuaid, f.290-291

www.botaislame.com
Mbrapsht në krye Shko poshtë
http://www.bujanoci.org

Pastrimi i vetvetes
Mbrapsht në krye 
Faqja 1 e 1
 Similar topics
-
» Zekati – pastrimi i pasurisë së besimtarit

Drejtat e ktij Forumit:Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
 :: Rregullorja :: Temat per portal-