Mire se vini ne Forumin Islam Bujanoci
Lusim Allahun s.v.t qe te keni dobi nga vizita juaje
Regjistrohu ose Identifikohu
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue. 
PORTALIForumGalleryKërkoRegjistrohuidentifikimi

 

 Haxhi dhe vlera e tij

Shko poshtë 
AutoriMesazh
Admin
Administratore
Administratore
Admin

Numri i postimeve : 846
Join date : 03/06/2009
Age : 36

Haxhi dhe vlera e tij Empty
MesazhTitulli: Haxhi dhe vlera e tij   Haxhi dhe vlera e tij Icon_minitimeSun Oct 25, 2009 10:01 pm

Haxhi dhe vlera e tij
Haxhi dhe vlera e tij Qabja2 Falënderimi i takon vetëm All-llahut, i cili e veçoi shtëpinë e tij me nderime të mëdha dhe e bëri obligim haxhin për ata të cilët kanë mundësi ta kryejn. Paqa dhe mëshira e All-llahut qofshin mbi të dërguarin tonë Muhamedin alejhi selam, të cilit i është zbritur në Kur’anin famëlartë ajeti:

”Dhe thirr ndër njerëz për haxhin, se të vijnë ty këmbësorë dhe kalorës me deve të rraskapitura që vijnë prej rrugëve të largëta.” [El-Haxhxh, 27]

Haxhi është ibadet (adhurim) nga ibadetet të cilën All-llahu e ka bërë për obligim kryerjen e kësaj vepre dhe e ka bërë një nga pesë shtyllat mbi të cilat qëndron feja Islame, e të cilën e ka qartësuar i dërguari i All-llahut sal-lallahu alejhi ve sel-lem me fjalën e tij duke thënë: “Është ndërtuar Islami mbi pesë (shtylla): dëshmija se nuk adhurohet kush tjetër pos All-llahut dhe se Muhamedi është rob dhe i dërguari i Tij, falja e namazit, dhënja e zekatit, agjerimi i ramazanit dhe kryrja e haxhxhit.” (muttefekune alejhi)

I dërguari i All-llahut, sal-lallahu alejhi ve sel-lem, e ka kryer haxhin së bashku me njerëzit e tij në vitin e dhjetë të hixhretit, haxhillëk në të cilin u dha mënyrën dhe shëmbëlltyren e kryrjes së këtij obligimi dhe nxiti për kryerjen e tij me fjalë dhe vepra.

Tha i dërguari i All-llahut sal-lallahu alejhi ve sel-lem. “Merrni nga unë mënyrat (metodat) e kryerjes se haxhxhit, sepse unë nuk e di nëse do të kryej haxhxh pas këtij haxhxhi.” (Muslimi)

Pra për këtë edhe u emërtua haxhxhi i resulullahut, sal-lallahu alejhi ve sel-lem, si “haxhxhi i lamtumirës” (sepse ishte i fundit), dhe në këtë i dërguari i All-llahut sal-lallahu alejhi ve sel-lem i nxiti dhe ua bëri të këndëshme haxhxhin dhe u tregoi vlerat e tij nga ajo se çfarë shpërblimi ka përgaditur All-llahu për atë që e ka kryer haxhxhin dhe e ka plotësuar me gjitha virtytet e tij duke thënë i dërguari i All-llahut sal-lallahu alejhi ve sel-lem: “Kush e ka kryer haxhxhin duke mos gabuar e as duke shprehë fjalë të kota, është kthyer nga haxhxhi i pastër nga mëkatet sikur atë ditë që ka lindur nga nëna e tij (muttefekune alejhi).

Poashtu ka thënë: “Prej umres në umre i shlyhen mëkatet që kan qenë mes tyre, dhe haxhxhi i pastër (i pranuar) nuk ka shpërblim tjetër përpos xhenetit. (muttefekune alejhi)

Është pyetur i dërguari i All-llahut, sal-lallahu alejhi ve sel-lem, se cila vepër është më me vlerë? Ka thënë: “Besimi në All-llahun dhe të dërguarin e tij.” I thanë: pastaj cila? Tha: “Xhihadi në rrugë të All-llahut.” Pastaj i thanë, e pastaj çfarë? Tha haxhxhi i pranuar.” (muttefekune alejhi)

Transmetohet nga ibn Shemaseh se ka thënë: “Kemi prezantuar tek Amru ibn el Asi dhe ai ishte në shtratin e vdekjes, dhe qau gjatë dhe tha: kur e përqafova Islamin shkova tek i dërguari i All-llahut, sal-lallahu alejhi ve sel-lem, dhe i thash: Ja resulullah, shtrima të djathtën tënde të ta jap besën (të përbetohem) e ma shtriu dorën e tij të djathtë dhe ia shtrëngova me dy duart e mija, e më tha: çfarë ke o Amr? Tha (Amri) dua të kushtëzoj (diçka)! Tha çfarë don të kushtëzosh? I thash: që të më falen mua (të kaluarat). Më tha: A nuk e ke ditur o Amr se Islami fshin të kaluarën, hixhreti poashtu shlyen të kaluarën, por edhe haxhxhi i shlyen çfarë kanë qenë para tij.” (transmeton Muslimi)

Nga Aishja radijall-llahu anha transmetohet se ka thënë: “I thash ja resulullah, po e shohim xhihadin si veprën më të mire, a mos të bëjmë xhihad edhe ne gratë? Tha: për ju (gratë) xhihadi më i mirë është haxhxhi i pranuar.” (Buhariu)

Gjithashtu ka thënë i dërguari i All-llahut sal-lallahu alejhi ve sel-lem: “Ndiqne haxhxhin (përpiquni të ndiqni me vepra) haxhxhin dhe umren, se këto të dyja pastrojnë dhe largojnë varfërinë dhe mëkatet sikur që e pastron flaka ndryshkun nga metali, ari e argjendi dhe se për haxhxhin nuk ka shpërblim tjetër përpos xhennetit.

Ka thënë i dërguari i All-llahut sal-lallahu alejhi ve sel-lem: “Haxhilerët dhe umer-xhinjët janë delegacion i All-llahut, të cilët i ka ftuar dhe ju kanë përgjigjur dhe kanë kërkuar nga Ai dhe Ai iu ka dhenë.”

Nga ibn Omeri radijall-llahu anhu, transmetohet se ka thënë: “Isha i ulur me të dërguarin e All-llahut sal-lallahu alejhi ve sel-lem në Mina e për një çast i erdhën dy burra, njëri nga ensarët e tjetri prej thekafit. Dhanë selam e pastaj thane: ja resulull-llah, kemi ardhur të të pyesim, dhe tha: Nëse dëshironi u tregoj se për çfarë keni ardhur të më pyesni, por edhe nëse dëshironi të heshti do ta bëj. Thanë na trego o resulull-llah. Pastaj i tha burri nga thekifi atij ensariut pyete! Ensariu tha: më trego ja resulull-llah. Tha: ke ardhur të më pyesësh për daljen nga shtëpia jote e deri në Qabe dhe çfarë ke për të shpërblim, dhe poashtu për dy rekatët e tua pas çdo tawafi dhe se çfarë ke për to shpërblim dhe për tawafin mes Safas e Marwas dhe se çfarë ke për të dhe për ndaljen tënde në mbrëmjen e Arafatiti dhe çfarë ke për të shpërblim dhe për hedhjen e guraleceve dhe çfarë ke për të shpërblim dhe për therjen tënde (kurbanin) dhe çfarë ke për të shpërblim me tawafin Ifada? E tha pasha Atë që të ka dërguar me të vërtet se vetëm për këtë kam ardhur të të pyes. I dërguari i All-llahut tha: “Kur je nisur nga shtëpia jote dhe je drejtuar kah Qabja sa herë që ta ngren deveja kambën e ta ulë, nuk ka mbetur pa ta shkruar All-llahu nga një të mirë dhe ta shlyen ty nga një mëkat. E për ato dy rekatët mbas tawafit është sikur ta lirosh një rob nga bijët e Ismailit, e për tawafin tënd mes Safas e Marwas është sikur të lirosh 70 koka, e për ndaljen tënde në mbrëmjen e Arafatit, All-llahu zbret në qiellin e dynjas dhe mburret me ju para melekëve dhe thotë: Më kanë ardhur robët e mi pluhurosur nga çdo thellësi e largësisë, duke shpresuar e lutur mëshirën time e po të ishin mëkatet tuaja sa kokrrat e zallit ose pikat e shiut ose shkuma e detit do tua kisha falur ato (mëkate). Pra, shpërndahuni e kthehuni o robt e mi, të falura për ju dhe për ata që keni bërë lutje e për hedhjen tënde me guraleca për çdo guralec që e ke gjuajtur, do ta shlyej nga një mëkat të madhë, për prerjen tënde (kurbanin) e ke të garantuar tek Zoti yt. E për rruarjen e kokës tënde për çdo qime do të kesh nga një të mirë shpërblimi e të shlyhet nga nje gjynah, e për tawafin Ifada atëherë ti bën tawaf duke mos pasur asnjë mëkat dhe vjen një melek duke vendosur duart e tij mes shpatullave tua dhe thotë: PUNO TASH PËR TË ARDHMEN (TA NDËRTOSH XHENNETIN) SE PËR TË KALUARËN TË JANË SHLYER ÇFARË KE BËRË!!!

Por nëse vdes haxhiu gjatë haxhxhit i shkruhen shpërblimet e haxhxhit deri në Ditën e Ringjalljes.

Ka thënë i dërguari i All-llahut, sal-lallahu alejhi ve sel-lem, kush ka dalur për ta kryer haxhxhin dhe vdes, i shkruhet atij shpërblimi i haxhxhiut deri në Ditën e Gjykimit, dhe kush del për umre edhe vdes, i shkruhet atij si shpërblimi i umres deri në Ditën e Gjykimit.

Poashtu ka thënë për njeriun të cilin e ka shkelur deveja e tij dhe ka vdekur nga kjo plagë duhet ta lani me ujë dhe me sidër (llojë bime me erë të këndëshme) dhe mbështjelleni me qefin nga dy rrobat e tija (ihrami) dhe mos e mbuloni kokën e tij, as mos e parfumosni, sepse ai do të ringjallet duke bërë telbijeh. (muttefekune alejhi).

Pra, a ka shpërblim më të mirë pas këtij shpërblimi?!

Andaj e lusim All-llahun se ai është përgjegjësi më i mirë dhe pritësi me bujar që të ma mundësojë mua dhe juve dhe çdo të përmalluari që ta vizitojë Shtëpinë e Tij të shenjtë dhe mos të na ndajë nga lutjet e robëve të Tij të mirë dhe për mëshirën e kërkuar nga besimtarët dhe paqe e selam për profetët e Tij dhe se hamdi lavdata e posaçme për të është për All-llahun, Zotin e gjithë botrave.Përgatiti:
Gafur Adnan Misini
12 nëntor 2008


Haxhi dhe vlera e tij Logo_r14
Mbrapsht në krye Shko poshtë
http://www.bujanoci.org
 
Haxhi dhe vlera e tij
Mbrapsht në krye 
Faqja 1 e 1

Drejtat e ktij Forumit:Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
 :: Haxhxhi-
Kërce tek: