Mire se vini ne Forumin Islam Bujanoci
Lusim Allahun s.v.t qe te keni dobi nga vizita juaje
Regjistrohu ose Identifikohu
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue. 
PORTALIForumGalleryKërkoRegjistrohuidentifikimi

 

 Biografia e Imam Ibn Kajjim El-Xheuzijjut

Shko poshtë 
AutoriMesazh
Usame
Moderator
Moderator
Usame

Numri i postimeve : 381
Join date : 05/06/2009

Biografia e Imam Ibn Kajjim El-Xheuzijjut Empty
MesazhTitulli: Biografia e Imam Ibn Kajjim El-Xheuzijjut   Biografia e Imam Ibn Kajjim El-Xheuzijjut Icon_minitimeMon Feb 01, 2010 11:53 am

Emri i plotë i këtij imami, fakihu, metodologut jurist, gramatikanit, mufessirit është,:
Ebu-Abdullah Shemsuddin Muhammed b.ebu- Bekr b. Ejjub b. S`ad, b. Mekki Zejnuddin ez-Zur`I el-Hanbel nga Damasku, imam i shkollës “El-Xheuzijje” 1 dhe djali i drejtuesit të shkollës, i njohur si Ibn-Kajjim el-Xheuzijje.

Është i lindur në Damask në vitin 691 h. U arsimua nga Shihab Nebulisiu dhe nga kadiu Tekijjuddin Sulejmani, Isa el-Mut`imi, Ebu-Bekr b. Abduddai`mi, Ibn- Shirazi e të tjerë. Gjuhën arabe e përsosi duke mësuar prej shejh Ali ebu-Feth dhe El-Medxha et-Tunisiu .

Ishte nxënës i dijetarit të madh islam Ibn Tejmije r.a Prej tij përfitoi shumë dituri dhe qëndroi në këtë dituri deri në vdekje. Ka studiuar medhhebin e imam Ahmedit, shkëlqeu në të dhe filloi të jape fetva. Fitoi aq shumë dituri saqë u bë person i njohur dhe këtë e dinin të gjithë. Për të flitej shumë larg.

Askush nuk ishte i barabartë me të njohjen e tefsirit. Në disiplinën e akaidit kishte arritur kulminacionin. Të gjithë i drejtoheshin atij kur bëhej fjalë për këto dy kategori.

Ishte edhe ekspert në komentimin e hadithit, në kuptimin dhe në mënyen e nxjerrjes së rregullave sheratike-juridike. E ka njohur mire të drejtën islame dhe metodologjinë e të drejtës juridike islame. Posaçërisht dallohej në njohjen e gjuhës arabe. Posedonte rafinim dhe jepte përshtypje të subtilitetit.

E ka njohur shkencën e moralit dhe të sjelljes dhe ka njohur të dhënat precise për besimtarët me moral të lartë. Tjesht nuk ka pasur lëmi shkencore apo art të cilën nuk e ka njohur Ibn Kajjimi.

Posaçërisht stolisej me gjuhë të mprehtë, me gjerësi të njohurive dhe me retorikë

E ka njohur etikën e mospajtimeve të juristëve islam si dhe medhhebit e paraardhësve të drejtë. Ishte imam në “Xheuzijje” dhe ligjerues në shkollën e cila quhej “Es-Sadrija” 2 Shumicën e kohës e kalonte duke shpërndarë dituri .

Shumë veta prej tij kanë mësuar dhe kanë pasur dobi nga dituria e tij. Personalitetet me nam e kanë çmuar, respektuar dhe kanë mësuar prej tij. Ndër më të njohurit janë: hafiz Ibn-Rexheb el-Hanbeli , Shemsuddin Muhammed Ibn-Abdulkadir Nebulisi dhe djemtë e tij Ibrahimi dhe Abdullahu si dhe shumë të tjerë..

Hafiz Edh-Dhehebi ed-Dimashki pë të ka thënë: “Me kujdes ka hulumtuar tekstet e hadithit. Posaçërisht ishte i kujdesshëm kur bëhej fjalë për transmetimin e haditheve. Kishte arritur shkallë të lartë në fikh dhe ishte shumë i aftë në studimin dhe mësimin e tij

Një kohë ishte i burgosur për shkak se kishte kundërshtuar lejimin e vizitës së varrit të Ibrahimit a.s si formë e ibadetit apo aktit të rregulluar me dispozita. Atë kohë ai e shfrytëzoi për nxënien e diturisë dhe për përhapjen e saj.

Hafiz Ibn-Kethir ed- Dimashki ka thënë: “Aq shumë ka studiuar fetvatë për shkurorëzimin e martesave, saqë kjo e solli në mospajtime me Ibn Subkijjun dhe të tjerët.”

Hafiz Ibn Rexhebi el-Hanbeli ka thënë: “Nuk njoh askend i cili është i lidhur aq shumë për ibadet e as ndonjë i cili me njohurinë e tij të gjërë dhe njohës më të madh të kuptimit të Kur`anit dhe të sunnetit dhe bazës së besimit sesa Kajjimit. Nuk ka qenë i pagabueshëm por në të gjitha këto nuk kam gjetur të ngjashëm me të.”

Hafiz Ibn-Haxher el-Askalani ka thënë: “Aq shumë e ka dashur Ibn Tejmijen saqë nuk ka kundërshtuar mendimet e tij, por madje e ka përkrahur në gjithçka. Ka mbledhur dhe ka botuar shumicën e veprave të tij dhe ka punuar në propagimin e diturisë së tij.”

Kadiu Burhanuddin ez-Zer`i ka thënë: “Nën kupën qiellore nuk ka asnjë me dituri të gjerë e të madhe. Me dorën e tij ka shkruar aq shumë saqë këtë nuk mund ta përshkruajmë.”

Mbi të gjitha këto, Allahu e mëshiroftë, ishte i përzemërt dhe besimtar i përhershëm. Kalonte shumë orë në namazin e natës. Pandërprerë ishte i preokupuar me përmendjen e Allahut dhe me përultësi ka kërkuar faljen e Tij.

Shumë here ishte i sprovuar me lloj-lloj pakënaqësish. Ishte burgosur bashkë me shejhun e tij, kolosin e islamit Ibn Tejmijen. Para vdekjes së shejhut të tij, në kalanë e Damaskut e kishin ndarë prej tij. Ishte liruar prej burgut pas vdekjes së mesuesit të tij.

Derisa ishte i burgosur, regullisht kishe lexuar Kur`an dhe studionte kuptimet e tij, nga e cila kanë dalë shumë të mira.

Disa here kishte kryer haxhin e ndonjëherë për shkak të namazit ta tavafit rreth Qabes, qëndronte më gjatë në mekë. Banorët e Mekës aq shumë kanë folur pr devotshmërinë e tij të madhe saqë janë mahnitur.

Ishte njeri me ahlak të mire, me cilësi morale dhe me dashuri të madhe ndaj njerëzve .

Pandërprerë ishte me librat dhe përpiqej që sa më shumë të tubojë. Posedonte libra të cilat nuk gjendeshin te asnjë njeri tjetër.

Ka shkruar vepra nga lëmi të ndryshme . Ndër veprat më të njohura janë:

I`lamu-l-muvekki`ine `an Rabbi-l-alemin ,
Tehzibu suneni Ebi-Davud (Përmisimet e sunenit të Ebi Davudit si dhe shpjegimi i problemit të këtij suneni dhe mendimet e tij sa i përket çështjes së haditheve të dobëta),
Medarixhu-s-salikin,
Tariku-l-hixhretejn ve babu-s-se`adetejn,
Shifa`u al-alil fi mesail l-kada`I vel-kader ve-l-Hikmetu vet-Ta`lil,
Xhela`u-l-Efhanmi fis-Salati ala hajril-Enam,
Et-Tabjan fi aksamil –Kur`ani,
Beda`iul-Fevaidi,
El-feva`id,
Esh-shafijetul-kafijetu fi-l-intisari lil-firkati-n-nadxhijeti,
El-kasidetu-n-Nunijje fil-`akaidi,
Es-sava`iku-l-mursele `ala-l-xhehmijje ve-l-mi`atille,
Hadi-l-evrah ila Biladi-l-efrah,
Tuhfetu-l-vedud fi ahkami-l-mevlud,
Miftahu dari-s-se`ade,
Ixhtima`u-l-xhujushi-l-islamijje `ala gazvil-mu`arrile vel-xhehmijje,
Igasetu-l-lehfan fi mekajidi-sh-shejtan,
Et-t-uruku-l-hukimijje fi-s-sijaseti-sh-sher`ijje,
Revdatu-l-muhibbin ve nuzhetu-l-mushtakin,
Ed-Da`u ve-d-deva`u,
Uddetu-s-sabirin ve babu-s-se`adetejn,
El-furusijje el-Muhammedijje,
Zadu-l-me`ad fi hedji hajri-l-`ibad (të cilën këtë lëmi deri më tash askush nuk e ka shkruar) .

Ky dijetari i madh ësht ë shpërgulur në ahiret në pjesën e tretë të natës të ditës së enjte të 23-të të muajit Rexheb të vitit 751 h. në moshën 60 vjeçare. Namazi i xhenazes i është falur në xhaminë Emevite në Damask, pastaj në Xhaminë “El-Xherrah” në afërsi të varrezave që quhen “Dyert e vogla”, ku edhe është varrosur. Ende dihet se ku e ka varrin te dyert perëndimore në anën e majtë në hyrje të varrezave.

Teuhid.net
Mbrapsht në krye Shko poshtë
http://www.bujanoci.org
 
Biografia e Imam Ibn Kajjim El-Xheuzijjut
Mbrapsht në krye 
Faqja 1 e 1

Drejtat e ktij Forumit:Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
 :: Rregullorja :: Temat per portal-
Kërce tek: