Mire se vini ne Forumin Islam Bujanoci
Lusim Allahun s.v.t qe te keni dobi nga vizita juaje
Regjistrohu ose Identifikohu
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue. 
PORTALIForumGalleryKërkoRegjistrohuidentifikimi

 

 Lufta me vetveten dhe qortimi i epshit

Shko poshtë 
AutoriMesazh
Admin
Administratore
Administratore
Admin

Numri i postimeve : 846
Join date : 03/06/2009
Age : 36

Lufta me vetveten dhe qortimi i epshit Empty
MesazhTitulli: Lufta me vetveten dhe qortimi i epshit   Lufta me vetveten dhe qortimi i epshit Icon_minitimeThu Apr 28, 2011 10:58 am

Lufta me vetveten dhe qortimi i epshit Serene-nature-walk-trailEsenca e së keqes: pakujdesia dhe epshi


Pra, pakujdesia dhe epshi janë esenca e së keqes. Andaj All-llahu I Madhërishëm thotë: “Dhe mos iu bind atij që ia kemi shmangur zemrën e tij prej përkujtimit ndaj Nesh dhe i është dhënë epshit të vet, pse puna e tij ka mbaruar” 1

Epshi si i tillë nuk veçohet si shkaktar i vetëm i të këqijave, por kjo ndodh nëse ai shoqërohet nga padituria, se përndryshe njeriu që e pason epshin, kur e di mirë se një vepër është e dëmshme për të, ai natyrisht largohet nga kryerja e asaj vepre, sepse All-llahu e ka bërë që shpirti ta dojë vetëm atë që është e dobishme për të dhe ta urrejë atë që është në dëm të tij, kështu që nuk e vepron atë për të cilën është i bindur se dëmton. Por nëse kjo ndodh, atëherë ndodh për shkak të dobësisë së trurit të njeriut. Andaj ky karakterizohet me atë se është i mençur, mendjemprehtë dhe inteligjent, dhe për këtë shkak sprovimi më i madh vjen nga djalli i mallkuar dhe jo nga vetë shpirti, sepse shejtani ia zbukuron të këqijat dhe e urdhëron me to, duke ia përkujtuar atij gjërat që mund të llogariten si të dobishme, e jo dëmet, ashtu si veproi iblisi (djalli) me Ademin dhe Havanë duke iu thënë: “O Adem, a do të të tregoj për pemën e pavdekshmërisë dhe të sundimit të pafundmë. Ata të dy hëngrën nga ajo (pemë) dhe që të dy u zhveshën” .2

Po ashtu u tha: “Zoti juaj nuk ua ndaloi juve dyve atë pemë vetëm që të mos bëheni melekë (engjëj), ose të mos bëheni prej të përjetshmëve”. 3

Andaj All-llahu thotë: “Kush mbyll sytë para këshillave të Zotit, atij ia shoqërojmë një djall që nuk i ndahet kurrë. E ata (djajtë) do t’i shmangin nga rruga e drejtë, kurse (jobesimtarët) mendojnë se janë duke i udhëzuar” .4

Në një ajet tjetër thotë: “A atij që vepra e vet e keqe i është hijeshuar dhe e sheh si të mirë (a është i njëjtë me atë që i largohet asaj)?” .5

E në ajetin tjetër All-llahu thotë: “Ju mos ua shani ata (zota) që u luten (idhujtarët), pos All-llahut, e (si hakmarrje) të fyejnë All-llahun nga armiqësia, duke mos ditur (për madhërinë e Tij). Kështu Ne ia kemi zbukuruar çdo populli veprimin e vet, mandej e ardhmja e tyre është te Zoti i tyre, e Ai i shpërblen për atë që vepruan”.6

Ndërsa pjesa e ajetit: “Kështu Ne ia kemi zbukuruar çdo populli veprimin e vet” ,7 do të thotë se zbukurimi i gjërave të mira bëhet nëpërmjet melekëve, pejgamberëve, dhe besimtarëve, ndërsa i të këqijave nëpërmjet shejtanëve prej xhinëve dhe njerëzve, siç thotë All-llahu I Madhërishëm: “Kështu shumicës së idhujtarëve, idhujt ua hijeshuan atyre mbytjen e fëmijëve të vet, për t’i shkatërruar (me mashtrime) dhe për t’ua ngatërruar fenë (që e kishin pasur të Ismailit)”.8

Injoranca shpie në veprimin e veprave të këqija

Në bazë të asaj që u tha më parë nënkuptohet se ajo që i shpie njerëzit në mëkate është injoranca dhe mosdija se ato (mëkatet) pa dyshim i dëmtojnë ata, apo të menduarit se ato me siguri iu sjellin dobi. Andaj, shokët e pejgamberit a.s. thoshin: “Çdokush që i bën mëkat All-llahut është xhahil (injorant)”. Dhe me këtë e kanë komentuar ajetin: “Pendim i pranueshëm tek All-llahu është vetëm ai i atyre që e bëjnë të keqen me mosdije, e pastaj shpejt pendohen” ,9 si dhe ajetin: “E kur të vijnë ty ata që i besojnë ajetet tona, thuaju: “Selamun alejkum, Zoti juaj ia ngjeshi vetes mëshirën. Kush bën prej jush ndonjë të keqe pa dije, e mandej pas asaj (të keqe) pendohet dhe përmirësohet, s’ka dyshim se All-llahu është që falë shumë dhe është Mëshirues”. 10

Për këtë arsye gjendja e kryerjes së veprave të këqija është quajtur injorancë, sepse ajo së bashku me personin që bën ndonjë vepër të keqe është pjesë e gjendjes së injorancës. Katadeja thotë: “Shokët e pejgamberit a.s. janë unanimë se çdokush që i bën mëkat Zotit është në injorancë, qoftë e bën këtë me qëllim apo pa qëllim, dhe çdokush që i bën mëkat All-llahut është injorant”. Ndërsa Muxhahidi dhe Dahhaku kanë thënë: “Nuk është injorancë e personit nëse nuk e di hallallin dhe haramin, por injorancë është në momentin kur zhytet në mëkat”. Kurse Ikrimeja thotë: “Dynjaja e tëra është injorancë”. Ndërsa kur Hasen El-Basriu u pyet për këta njerëz (pra, mëkatarët), tha: “Ata janë njerëz që nuk e dinë se çka iu takon dhe me çka obligohen. E kur u pyet: e çka nëse arrijnë ta kuptojnë? Ai u përgjigj: le të largohen nga ato (mëkatet)”.

______________________________

1.Kaptina El-Kehf, ajeti 28.
2.Kaptina Ta-Ha, ajetet 120, 121.
3.Kaptina El-E’raf, ajeti 20.
4.Kaptina Ez-Zuhruf, ajeti 36, 37.
5.Kaptina Fatir, ajeti 8.
6.Kaptina El-Ena’m, ajeti 108.
7.Kaptina El-Ena’m, ajeti 108.
8.Kaptina El-Ena’m, ajeti 137.
9.Kaptina En-Nisa’, ajeti 17.
10.Kaptina El-Ena’m, ajeti 54.

Shejhul-Islam Tekijjud-din Ahmed Ibn Tejmijje

Teuhid.NET
Lufta me vetveten dhe qortimi i epshit Logo_r14
Mbrapsht në krye Shko poshtë
http://www.bujanoci.org
 
Lufta me vetveten dhe qortimi i epshit
Mbrapsht në krye 
Faqja 1 e 1

Drejtat e ktij Forumit:Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
 :: Rregullorja :: Temat per portal-
Kërce tek: