Mire se vini ne Forumin Islam Bujanoci
Lusim Allahun s.v.t qe te keni dobi nga vizita juaje
Regjistrohu ose Identifikohu
Mire se vini ne Forumin Islam Bujanoci
Lusim Allahun s.v.t qe te keni dobi nga vizita juaje
Regjistrohu ose Identifikohu
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

PORTALIForumGalleryKërkoLatest imagesRegjistrohuidentifikimi

Fetvatë e Pejgamberit Rreth Agjërimit

Shko poshtë 
AutoriMesazh
Usame
Moderator
Moderator
Usame

Numri i postimeve : 381

Fetvatë e Pejgamberit Rreth Agjërimit  Empty
MesazhTitulli: Fetvatë e Pejgamberit Rreth Agjërimit    Fetvatë e Pejgamberit Rreth Agjërimit  Icon_minitimeSun Aug 15, 2010 3:15 am

Fetvatë e Pejgamberit Rreth Agjërimit  15194936Në “Sahih” theksohet se i Dërguari i Allahut, sal-lallahu alejhi ve sel-lem është pyetur: “Cili agjërim është më i vlefshëm pas muajit të Ramazanit?” Ka thënë: “Muaji i Allahut të cilin e quani Muharrem.” “Ndërsa cili namaz është më i vlefshëm pas namazit obligativ?” Tha: “Namazi në thellësi të natës.” [Ebu Daud nr.2429]

Ibn Kajjimi, Allahu e mëshiroftë, mendon: “Muaji Muharrem në këtë hadith do të thotë fillimi i vitit ose Eshuru-l-hurum (muajt e shenjtë)”, ndërsa Allahu e di më së miri.

Aisha r.a, i ka thënë të Dërguarit të Allahut, sal-lallahu alejhi ve sel-lem: “O i Dërguari i Allahut, m`u ke afruar ndërsa ke agjërur nafile, pastaj ke ngrënë hejsa (ushqim prej hurmave të përziera me tëlyen dhe me djathë të thatë)”. I Dërguari i Allahut, sal-lallahu alejhi ve sel-lem tha: “Po, me të vërtetë ai i cili agjëron jashtë Ramazanit ose e agjëron Ramazanin, është sikur ai që ka ndarë diçka nga pasuria e tij për sadaka dhe këtë e ndanë me bujari ose është koprrac, duke e rruajtur për vete aq sa do.” [Nesaiu, 4/193,195]

Me një rast erdhi te i Dërguari i Allahut, sal-lallahu alejhi ve sel-lem Ummu Han`ie, piu ujë, e pastaj i dha edhe asaj për të pirë ujë, e pastaj tha: “O i Dërguari i Allahut, unë kam agjëruar,” me ç`rast i Dërguari i Allahut, sal-lallahu alejhi ve sel-lem tha: “Ai i cili agjëron vullnetarisht, vetë vendos; nëse dëshiron, mund të agjërojë, nëse nuk do mund të ndërprejë [Ebu Daudi, nr. 2456]

Një njeri erdhi te i Dërguari i Allahut, sal-lallahu alejhi ve sel-lem dhe i tha: “Më dhëmbin sytë, a mund të perdori syrme kur agjëroj?” “Mundesh”, i tha Pejgamberi, sal-lallahu alejhi ve sel-lem. [Tirmidhiu nr. 726]

Omer b. Ebu-Seleme e pyeti të Dërguarin e Allahut, sal-lallahu alejhi ve sel-lem: “A mundet agjëruesi të puthë derisa agjëron” (gruan) dhe Pejgamberi sal-lallahu alejhi ve sel-lem i tha: “Pyete për këtë Ummu Selemen.” Ajo e kishte njoftuar se i Dërguari i Allahut e bën këtë. Ai i thotë: “O i Dërguari i Allahut, Allahu ty t`i ka falur të gjitha mëkatet të cilat i ke bërë dhe të cilat do t`i bësh.” Ndërsa Pejgamberi sal-lallahu alejhi ve sel-lem tha: “Unë, pasha Allahun, më shumë ia kam frikën Allahut sesa ju dhe më së miri i di kufijtë e Tij. [Muslimi, nr. 1108]

Në një transmetim të cilin e përcjell Ahmedi, përmendet se një njeri e kishte puthur gruan e tij gjatë agjërimit në Ramazan dhe kishte menduar se ka bërë gabim të madh, për këtë e dërgoi gruan e tij që të pyesë të Dërguarin e Allahut se a mund burri të puth gruan e tij kur agjëron. Ummi Seleme e kishte njoftuar se i Dërguari i Allahut nganjëherë e bën këtë. Pasi që e kishte njoftuar burrin e saj, ai tha: “Ne nuk jemi sikur i Dërguari i Allahut. Allahu të Dërguarit të Tij i lejon çka të dojë.” Pastaj gruaja e tij sërish shkoi deri te Ummi Seleme dhe aty e takoi të Dërguarin e Allahut, ndërsa ai e pyeti: Çka është puna me këtë grua?” Ummu Seleme ia shpjegoi. “Vallë a nuk i ke treguar se unë e bëjë këtë?” “I kam thënë dhe ajo i kishte treguar burrit të saj, por kjo vetëm se ia kishte shtuar mundimet, duke thënë: “Allahu i ka lejuar Pejgamberit të Tij çka të dëshirojë”. I Dërguari i Allahut shumë keq u hidhërua dhe tha: “Unë pasha Allahun më shumë ia kam frikën Allahut dhe më së miri ia di kufijtë e Tij.” [Maliku, Ahmedi, dhe Shafiu r.a]

Ahmedi përmend se një i ri e kishte pyetur të Dërguarin e Allahut, sal-lallahu alejhi ve sel-lem: “A guxoj që të puthë derisa agjëroj?” “Jo”, i kishte thënë. Ndërsa një njeri plak e kishte pyetur: “A guxoj të puthi derisa agjëroj?” “Po”, e pastaj tha: “Plaku mund të mbisundojë vetveten.” [Maliku, “Muvet`a”, 1/293]

Një njeri e kishte pyetur të Dërguarin e Allahut, sal-lallahu alejhi ve sel-lem: “O i Dërguari i Allahut, unë kam ngrënë dhe pirë nga harresa, ndërsa kam agjëruar.” Pejgamberi sal-lallahu alejhi ve sel-lem i tha: “Allahu të ka ushqyer dhe të ka dhënë për të pirë.” [Ebu Daud, nr.2398]

Lidhur me këtë edhe Darekutni përcjell me sened-sahih: “Kryeje agjërimin tënd, me atë të ka ushqyer dhe të ka dhënë për të pirë Allahu dhe nuk je i obliguar që të agjërosh sërish atë ditë,” ndërsa ajo ditë ishte dita e parë e Ramazanit. [Darekutni,2/180]

I pyetur për perin e bardhë dhe të zi (në agim), i Dërguari i Allahut, sal-lallahu alejhi ve sel-lem ka thënë: “Ajo e bardha e ditës dhe e zeza e natës.” [Nesaiu, 4/148]

I Dërguari i Allahut, sal-lallahu alejhi ve sel-lem ka ndaluar që të agjërohet ditë e natë pa ndërperje dhe e kanë pyetur se pse ai e bën këtë, ndërsa ai iu përgjigj: “Unë nuk jam sikur ju. Me të vërtetë Zoti im më ushqen dhe më jep të pujë
[Mutefekun aljehi]

Një njeri pyeti: “O i Dërguari i Allahut, ndodhë që të vijë namazi (i sabahut), ndërsa unë jam xhunub; a duhet të agjëroj?” Pejgamberi, sal-lallahu alejhi ve sel-lem iu përgjigj: “Edhe mua gjithashtu më zë namazi deri sa jam xhunub dhe agjëroj.” Njeriu tha: “Ti nuk je sikurse ne, o i Dërguari i Allahut. Ty Allahu t`i ka falur të gjitha mëkatet.” Pejgamberi sal-lallahu alejhi ve sel-lem tha: “Pasha Allahun, me të vërtetë unë më së shumë i frikësohem dhe më së shumti i nënshtrohem Allahut në mesin tuaj.” [Muslimi, nr. 1110]

I pyetur për agjërimin gjatë udhëtimit, i Dërguari i Allahut sal-lallahu alejhi ve sel-lem ka thënë: “Nëse do agjëro, e nëse do ndërpreje agjërimin.” [Buhariu, nr. 184, Hadithin e transmeton Aisha r.a]

Hamza b. Amr el-Eslemi ka thënë: “O i Dërguari i Allahut, ndjej se mund të agjëroj në udhëtim, pra a kam mëkat për këtë?” I Dërguari i Allahut, sal-lallahu alejhi ve sel-lem, iu përgjigj: “Ajo është lehtësim prej Allahut, e kush e pranon mir, ndërsa kush dëshiron të agjërojë nuk ka mëkat.” [Muslimi, nr. 1121,107]

I pyetur rreth agjërimit të Ramazanit me ndërprerje (plotësimin e ditëve që kanë kaluar pa agjëruar), I Dërguari i Allahut, sal-lallahu alejhi ve sel-lem u përgjigj: “Agjerimi të takon ty. Paramendo kur ndonjëri prej nesh të jetë borxh dhe e kthen atë nga një apo dy dirhemë. Kjo a nuk është larje e borxhit.” Ndërsa Allahu falë dhe është i mëshirshëm. [Darekutni me sened të mirë]

Një grua e pyeti të Dërguarin e Allahut, sal-lallahu alejhi ve sel-lem: “O i Dërguari i Allahut, nëna ime ka vdekur ndërsa ka mbetur borxh agjërimin dhe zotimin, pra a mund të agjëroj për të?”, ndërsa Pejgamberi sal-lallahu alejhi ve sel-lem i tha: “Çka mendon nëse nëna jote të kishte lënë ndonjë borxh, e ti e ke kthyer; a do të jetë borxhi i kthyer?” “Po”, tha a jo, ndërsa ai shtoi: “Agjëro për nënën tënde”. [Mutefekun alejhi] Në transmetimin e Ebu Davudit përmendet se një grua kishte udhëtuar nëpër det dhe ishte betuar se nëse e shpëton Allahu i Lartësuar, do të agjërojë një muaj. Allahu e shpëtoi dhe ajo pas kësaj kishte vdekur, ndërsa nuk kishte plotësuar betimin e saj. Vajza e saj ose motra kishte ardhur te i Dërguari i Allahut dhe ai e kishte urdhëruar që të agjërojë në vend të saj.” [Ebu Daud, nr. 3307,3308]

Një njeri erdhe te i Dërguari i Allahut, sal-lallahu alejhi ve sel-lem dhe tha: “U shkatërrova, o i Dërguari i Allahut. Kam pasur marrëdhënie me gruan time në Ramazan. Pejgamberi, sal-lallahu alejhi ve sel-lem e pyeti: “A ke me çka ta lirosh një rob?” “Nuk kam”, u përgjigj ai njeri. Pejgamberi sal-lallahu alejhi ve sel-lem e pyeti: “A mundesh të agjërosh pandërprerë dy muaj?” U përgjigj: “Nuk mundem” Pejgamberi sal-lallahu alejhi ve sel-lem pyeti: “A ke ushqim që të ushqesh gjshtëdhjetë të varfër?” U përgjigj: “Nuk kam”. “Ulu”, i tha i Dërguari i Allahut. Dhe derisa ishim ulur, u kthye duke bartur një ferek, dhe tha: “Ku është ai që pyeti?” “Ja ku jam”. “Merre këtë dhe ndaje si sadaka.” Pastaj ai njeriu tha: “O i Dërguari i Allahut, vallë ka më të varfër se ne? Ndërmjet dy guroreve të zi nuk ka familje e cila ka më shumë nevojë për këto hurme sesa familje ime.” Pejgamberi sal-lallahu alejhi ve sel-lem, buzëqeshi aq shumë saqë iu pane dhëmballat, e pastaj tha: “Shko dhe me to ushqe familjen tënde!” [Mutefekun alejhi]

Është pyetur i Dërguari i Allahut, sal-lallahu alejhi ve sel-lem: “O i Dërguari i Allahut, nuk kemi vërejtur se në muajt tjerë agjëron më shumë sesa në muajin Shaban?” U përgjigj: “Ai është muaj të cilin njerëzit e kanë lënë anësh edhe pse është ndërmjet Rexhebit dhe Ramazanit. Ai është muaj në të cilin ngriten veprat deri te Zoti i qijeve, ndërsa unë më së shumti dua që veprat e mia të ngriten derisa jam agjërueshëm.” [Ahmedi, “Musned”, 5/201]

I pyetur rreth agjërimit të ditës së hënë, i Dërguari I Allahut, sal-lallahu alejhi ve sel-lem, ka thënë: “Ajo është ditë në të cilin kam lindur dhe në të ka filluar të më shpallet Kur`ani.” [Muslimi, nr.1162]

Usama r.a e pyeti të Dërguarin e Allahut, sal-lallahu alejhi ve sel-lem. “O i Dërguari i Allahut, ti agjëron aq shumë sa duket se kurrë nuk e ndërprenë agjërimin, ndërsa kur e ndërprenë duket se kurrë nuk do të agjërosh , përveç kur të vijnë dy ditët në të cilat ti agjëron.” “Cilët janë ato dy ditë?” “E hënë dhe e enjtja.” “Në ato dy ditë, të gjitha veprat e njerëzve dalin para Allahut xh.sh dhe unë dua që të agjëroj derisa veprat e mia shfaqen para Allahut. [Ahmedi, nr.21346, 5/201]

Është pyetur i Dërguari i Allahut, sal-lallahu alejhi ve sel-lem se pse agjëron ditën e hënë dhe të enjte. Përgjigjja është: “Të hënën dhe të enjten, Allahu xh.sh i falë çdo muslimani, përveç dy vetave të cilët janë hidhëruar ndërmjet vete, derisa të pajtohen.” [Ibn Maxhe nr. 1740]

Është pyetur i Dërguari i Allahut, sal-lallahu alejhi ve sel-lem: “Çka mendon për atë i cili çdo ditë pandërprerë agjëron. Ai tha: “Ai as që ka agjëruar e as që ka bërë iftar” (ose: ai as që agjëron, e as që bën iftar). “Çka thua për atë i cili agjëron dy ditë, ndërsa bën iftar një ditë?” Ai tha: “A ka dikush që mund të durojë këtë?” “E çka është puna e atij i cili agjëron një ditë, ndërsa të dytën bën iftar?” “Ai është agjërimi i Davudi a.s” “E çka është puna e atij që agjëron një ditë, ndërsa bën iftar dy ditë?” Tha: “Do të kasha dashur që ta duroj këtë.” Pastaj, I Dërguari i Allahut, sal-lallahu alejhi ve selem tha: “Tre ditë çdo muaj dhe prej Ramazanit në Ramazan, kjo paraqet agjërim të pandërprerë (sikur njeriu të agjërojë tërë jetën). Ndërsa me agjërimin e Ditës së Arafatit, shpresoj se Allahu do t`i falë mëkatet për vitin që ka shkuar dhe për vitin që vjen. Ndërsa me agjërimin e Ditës së Ashures, shpresoj se Allahu do t`ia falë (mëkatet e atij që agjëron) për një vit që vjen. [Muslim nr.1162]
Një njeri e pyeti të Dërguarin e Allahut, sal-lallahu alejhi ve sel-lem: “A mundem të agjëroj ditën e premte dhe të mos flas me askënd?” “Mos agjëro ditën e premte, vetëm nëse ajo ditë është një prej shumë ditëve (p.sh të premtën ta bashkojmë me të shtunën) ose një ditë e muajit i cili agjërohet krejt Ramazani. Ndërsa sa i përket asaj që të mos flasë me askënd, pasha Allahun, thirrja në të mirë dhe largimi nga e keqja është më e mire se heshtja.” [Ahmedi “Musned” nr. 21447, 5/225]

Omeri r.a. e pyeti të Dërguarin e Allahut, sal-lallahu alejhi ve sel-lem: “Jam betuar në xhahiljet se një ditë do ta kryej itikafin në Mesxhidu-l-Haram. Çka mendon për këtë?” “Shko dhe kryeje itikafin një ditë,” i tha Pejgamberi. [Buhariu 4/237]

Ibn Kajjim el-Xheuvzij

www.teuhid.net
Mbrapsht në krye Shko poshtë
http://www.bujanoci.org

Fetvatë e Pejgamberit Rreth Agjërimit
Mbrapsht në krye 
Faqja 1 e 1
 Similar topics
-
» Veprat e lejuara gjatë agjërimit
» Nijetet e agjërimit
» Kapitulli i agjërimit
» Merre shpërblimin e agjërimit dy herë!
» Lehtësimi i agjërimit dhe edukimi i tij

Drejtat e ktij Forumit:Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
 :: Agjërimi i Ramazanit-
Kërce tek: